J의 풀꽃과 나무 이야기/나무

청미래덩굴과 '망개떡'

오죽 (OJ) 2021. 3. 22. 10:51

청미래덩굴은 덩굴성 떨기나무로 '망개나무'라고도 부르는데, 산이나 들에서 쉽게 만날 수 있는 식물이다. 경상도에서는 망개나무 잎으로 떡을 싸서 찐 망개떡을 해 먹기도 하는데, 나에게는 1950년대 '망개 떠어억~~~~' 하며 밤거리를 누비던 떡장수를 회상하게 하는 추억의 간식이다. 지금도 망개떡을 검색해 보니 경북 의령 특산물로 설선물용으로 여러 곳에서 팔고 있었다. 망개잎으로 떡을 싼 이유는 망개잎의 천연방부제 성분 때문에 음식이 잘 쉬지 않기 때문이다.

 

The East Asian greenbrier, also known as the "manggae tree", is a plant that can be easily found in the mountains and fields, Korea. In Gyeongsang-do, people wrap rice cakes with 'manggae tree' leaves and make steamed 'manggae tteok'. It is a memorable snack that reminds me of the rice cake seller who was walking around the night streets in the 1960s and 1970s. Even now, I searched 'Manggaetteok' and found that it is a special product of Uiryeong, North Gyeongsang Province, and was sold in many places for Lunar New Year's gifts. The reason why rice cakes are wrapped with 'manggae' leaves is that the food does not rest well because of the natural preservative of 'manggae' leaves.

 

www.youtube.com/watch?v=9AImAQW1pNo

 

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